Valpreventie

Jaarlijks neemt het aantal valincidenten bij ouderen toe. Ongeveer 30% van de thuiswonende 65-plussers valt 1 of meerdere keren per jaar met blessures van kneuzingen tot fracturen waarbij ziekenhuisopname noodzakelijk is. Struikelen en vallen leidt tot onzekerheid en angst om opnieuw te vallen. Dit verhoogt de afhankelijkheid en het wordt steeds moeilijker om zelfstandig te blijven functioneren.

Indien u een aanvullende verzekering heeft worden de kosten van het individuele oefenprogramma volgens de fysiotherapeutische behandeling gedeclareerd bij uw verzekering. Een verwijzing via de huisarts is aan te raden aangezien nog niet door alle zorgverzekeraars aan-huisbehandeling zonder verwijzing vergoed wordt.

Het OTAGO oefenprogramma is geschikt voor kwetsbare ouderen (70-plussers) die bang zijn om te vallen of al een valgeschiedenis hebben. In dit programma is het geen probleem als u met een hulpmiddel loopt. De oefeningen worden meestal individueel gegeven, maar een groepscursus is ook mogelijk. Het programma bestaat uit eenvoudige beenspierversterkende oefeningen, evenwichtsoefeningen en een wandelschema. De oefeningen zijn ook goed thuis uit te voeren.

De valpreventiecursus ‘In Balans’  is geschikt voor zelfstandig wonende 65-plussers die onzeker zijn bij het lopen, bang om te vallen en/of ervaring hebben met vallen. Het bestaat uit een oefenprogramma gebaseerd op principes uit Tai Chi. Hierbij staat aandacht voor balans, het contact met de grond en het verplaatsen van het lichaamsgewicht centraal. Leren hoe te vallen, hoort niet bij de training. Leren om in balans te blijven en steviger op de benen te staan wel.

Zie ook: www.laatjenietvallen.nl

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.