Post-ic syndroom (PICS)

Het post-ic syndroom, PICS

Wat is PICS?

Om te begrijpen wat u als patiënt of als familie of als vriend(in) kan overkomen, geven we u als voorbeeld de ervaringen van een collega fysiotherapeut uit Brabant.  Zij heeft die ervaringen gedeeld via onze beroepsvereniging, het KNGF (Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie). In Noord-Brabant en vooral in het ziekenhuis waar zij werkt is (helaas) al heel veel ervaring opgedaan met patiënten met Corona / Covid-19.

De mensen die nu op de corona-afdeling liggen zijn heel kwetsbaar. Eigenlijk is de slechtste patiënt die ik normaal heb, nu de beste patiënt. Mensen happen naar adem, hebben niet eens energie om te eten en conditioneel zijn ze er heel slecht aan toe. En dan heb ik het nog niet eens over de mensen die op de IC terecht zijn gekomen, zij liggen drie à vier weken aan de beademing. Het post-ic syndroom, dat komt straks als een hoos op ons af. Mensen zijn echt zeer, zeer kwetsbaar.

Corona revalidatie
Miranda van der Heijden, fysiotherapeut in Bernhoven te Uden

De mensen die nu op de corona-afdeling liggen zijn heel kwetsbaar. Eigenlijk is de slechtste patiënt die ik normaal heb, nu de beste patiënt.

Tegen mijn collega’s die de revalidatie thuis doen, zou ik willen zeggen: bereid je voor en lees je in op wat er op je af komt. En als je gaat behandelen, spreid de behandeling in de tijd, want als ik zie wat de patiënten aan spierkracht en ademhalingsvermogen inleveren, dan hebben ze je over een paar maanden ook nog nodig. Het is überhaupt de vraag of er niet zodanig fibrosering en littekenweefsel in de longen optreedt dat mensen ademhalingsproblemen blijven houden.

Wat weten we over de symptomen van PICS?1

Veel ic-overlevenden ervaren fysieke, psychische en cognitieve problemen na ontslag van de ic. Deze complexe restverschijnselen noemt men PICS: Het Post-ic syndroom. Deze restverschijnselen leiden tot langdurige beperkingen in het dagelijkse leven, in het dagelijks functioneren. Het meest in het oog springt het enorme gewichtsverlies en de enorme spierzwakte. Omdat ook het zenuwstelsel zwak reageert kun je verwachten dat het herstel langzaam en stapsgewijs moet worden aangepakt. Vermoeidheid speelt hierin een grote rol. De belastbaarheid van de patiënt maar heel matig is. Typisch voor Covid-19 revalidatie is dat er sprake is van longschade. Door die schade ervaren patiënten ademhalingsproblemen. 

1 (bron voor deze kennis: Sommers J, Engelbert RHH, Dettling-Ihnenfeldt D, et al. Physiotherapy in the intensive care unit: an evidence based, expert driven, practical statement and rehabilitation recommendations). Clin. Rehabil, 29 (11)

Vragen?

Hebt u nog vragen, wilt kennis met ons maken, neem gerust contact met ons op.

Gebruik het contactformulier of bel ons. 

Fysioteam Nieuwmarkt
Korte Keizersdwarsstraat 8
1011 GJ Amsterdam
Tel 020 6225477